Wagenparkbeheerder, indexeer je leasebudget!
De BMW X1 kostte in 2023 rond de 50.000 euro. In een vergelijkbare uitvoering gaat de BMW X1 in 2025 waarschijnlijk richting de 58.000 euro. Dat is een prijsstijging van 8000 euro in 2 jaar. Echter stijgt niet alleen de aanschafprijs: ook de hogere MRB (motorrijtuigenbelasting), wegenbelasting en verzekeringskosten maken autorijden duurder. Wat betekent dat voor je leaseregeling?

- Publiceerdatum
- 04-02-2025
Als wagenparkbeheerder wil je je medewerkers een concurrerende leaseregeling bieden. Het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die bepalend kan zijn bij de keuze voor een werkgever. Maar met het leasebudget van twee jaar geleden kunnen medewerkers in 2025 niet meer dezelfde auto rijden als voorheen.
Wil je je medewerkers dus hetzelfde blijven bieden, dan moet je indexeren. Doe je dat niet, dan versober je feitelijk de leaseregeling en beperk je hun keuzemogelijkheden.
Hulp nodig bij het indexeren van je leasebudgetten?
Je kunt je leaseregeling op 2 manieren indexeren:
1. Zelf indexeren door prijsvergelijking
Aanpak:
- Neem een leasecategorie en bepaal wat een medewerker in die categorie minimaal moet kunnen rijden. Bijvoorbeeld een BMW X1 of Tesla Model Y.
- Laat die auto doorrekenen door je leasemaatschappij, inclusief de gestegen kosten voor wegenbelasting, MRB, verzekeringen en de stijgende aanschafprijzen.
- Dit geeft je het nieuwe leasebudget.
Een andere optie is om een aantal vergelijkbare auto’s in een bepaalde leaseklasse te nemen, bijvoorbeeld een Xpeng G6, Skoda Enyaq of Volvo EX40. Laat de leasemaatschappij berekeningen maken voor alle drie, inclusief de actuele kosten. Het gemiddelde van deze drie bedragen is je nieuwe leasebudget.
Door deze berekeningen voor alle leasecategorieën uit te voeren, krijg je een realistisch beeld van hoeveel het leasebudget per categorie moet stijgen om medewerkers een vergelijkbare regeling te blijven bieden.
2. Indexeren met het prijsindexcijfer van het CBS
Een veel eenvoudigere methode is het indexeren van je leasebudgetten met het prijsindexcijfer over operationele autolease van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Dit indexcijfer wordt elk kwartaal gepubliceerd en geeft inzicht in de prijsontwikkelingen voor nieuwe leasecontracten, inclusief kosten zoals MRB, verzekeringen, wegenbelasting en de algemene stijging van de autokosten.
Tip: Je kunt de meest recente operationele autolease prijsindexcijfers van het CBS bij ons opvragen.
Op welk moment indexeer je?
Omdat het CBS ieder kwartaal met een nieuw indexcijfer komt, zou je je leasebudgetten in principe ieder kwartaal kunnen aanpassen. Maar waarschijnlijk is een keer per jaar vaak voldoende. Overweeg daarnaast een extra indexering bij de introductie van een nieuw model van een populaire leaseauto. Zo kunnen medewerkers die toe zijn aan een nieuwe auto zonder problemen overstappen naar een gelijkwaardig model.