Betaalbare duurzame mobiliteit

wat is voor MKB-bedrijven de beste keuze?

Hoewel grip op de kosten voorop staat, willen veel MKB-ondernemers duurzaamheid in hun mobiliteitsbeleid inbouwen. Het is goed voor het bedrijfsimago, biedt commerciële kansen en veel medewerkers vragen erom. Maar kan jij je medewerkers nog wel een (elektrische) auto aanbieden? Autorijden wordt steeds duurder, verzekeringen worden duurder, brandstofprijzen blijven hoog en reparatie onderhoud tarieven stijgen door inflatie, loonsverhoging van medewerkers en tekort aan mensen. Ook elektrisch rijden wordt duurder: subsidies worden afgebouwd terwijl motorrijtuigenbelasting en BPM ook voor EV’s gaan gelden. De bijtelling gaat omhoog voor de berijder bij privégebruik en daarnaast is ook de elektriciteitsprijs historisch hoog. 

Reden genoeg om je af te vragen of elektrisch rijden de enige manier is om duurzaamheid in je mobiliteitsbeleid in te bouwen. Of zijn er ook andere mogelijkheden? Je leest het in deze blog.

De uitdaging van betaalbaarheid en aantrekkelijkheid

De financiële afweging

Als ondernemer streef je allereerst naar een financieel gezonde bedrijfsvoering. Duurzaamheid kan daar een integraal onderdeel van uitmaken en kan commercieel voordeel opleveren: 

  • Zakelijke klanten kunnen een duurzaam mobiliteitsbeleid of duurzaam wagenpark als voorwaarde stellen voor zakendoen.  
  • Consumenten wegen een groen imago mee bij het maken van een keuze. 
  • En lage CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door een duurzaam wagenpark, is een pré bij aanbestedingen en leveren aan grote klanten. 

Duurzame zakelijke mobiliteit, bijvoorbeeld door elektrisch leasen, heeft zakelijk dus duidelijke voordelen. Maar er hangt ook een prijskaartje aan.  

Het belang van duurzaamheid voor (potentiële) medewerkers

Inzetten op duurzame mobiliteit geeft ook voordelen op de arbeidsmarkt. Steeds meer mensen omarmen elektrisch rijden of andere vormen van duurzame mobiliteit. Bied jij het als werkgever aan, dan kan dat potentiële medewerkers overhalen om bij jou te komen werken.  

Voor je huidige medewerkers kan een duurzaam mobiliteitsaanbod een bijdrage leveren aan de medewerkerstevredenheid. Zo kun je, door een elektrische leaseauto of een mobiliteitsbudget aan te bieden, je medewerkers aan je binden. Dat betekent minder verloop en lagere kosten voor werving in een toch al krappe arbeidsmarkt.

Kosten-batenanalyse

Uiteindelijk draait het om de vraag wat elektrisch leasen kost en wat het jouw bedrijf onder de streep oplevert. Daarbij gaat het dus niet alleen om het maandelijkse leasebedrag, maar ook om de waarde van een groen imago, de innerlijke motivatie om duurzaam te ondernemen, voordeel bij aanbestedingen, en het leveren aan grote bedrijven, de arbeidstevredenheid van je medewerkers en de positie van je bedrijf op de arbeidsmarkt. Iedere ondernemer bepaalt voor zichzelf welke factoren doorslaggevend zijn. 

Hoe maak je als ondernemer de juiste keuze?

Stap 1. Analyseer je huidige situatie en stel doelen  

  • Begin met het analyseren van je huidige wagenpark en mobiliteitskosten: hoeveel voertuigen heb je, wat is het brandstofverbruik en wat zijn de laadkosten, hoe zit het met schades, wat zijn de kosten van medewerkers zonder auto, etc. Kortom: bereken de totale jaarlijkse kosten van je zakelijke mobiliteit.  
  • Stel daarna concrete doelen op voor je mobiliteitsstrategie: wil je kosten besparen, duurzaamheid bevorderen of medewerkerstevredenheid verhogen? Of zie je meer in een combinatie van deze doelen? Duidelijke doelen helpen je om gericht keuzes te maken. 

Stap 2. Betrek je medewerkers en houd rekening met externe factoren  

  • Vraag je medewerkers naar hun mobiliteitsvoorkeuren en -behoeften. Dit zorgt voor meer acceptatie en tevredenheid bij de uiteindelijke keuze.  
  • Houd rekening met externe ontwikkelingen zoals veranderingen in subsidies, belastingtarieven en brandstofprijzen. Dit helpt je om flexibel te blijven en vooruit te plannen.   

Stap 3. Stel een mobiliteitsplan op en bereken de kosten  

  • Stel aan de hand van de gegevens uit stap 1 en 2 jouw ideale mobiliteitsplan op. Neem daarbij alle mogelijke mobiliteitsoplossingen mee: (elektrische) leaseauto’s, deelauto’s, openbaar vervoer, leasefietsen en e-scooters, mobiliteitsbudgetten, etc.  
  • Communiceer het mobiliteitsplan aan al je medewerkers, leg uit hoe je tot bepaalde keuzes bent gekomen en bied ruimte voor vragen.  

Stap 4. Start met een stapsgewijze aanpak en zoek advies  

  • Begin klein door bijvoorbeeld elektrische of hybride voertuigen te testen of een mobiliteitsbudget te introduceren voor een beperkt aantal medewerkers. Monitor de resultaten en pas je aanpak aan waar nodig.  
  • Schakel indien nodig professioneel advies in, zoals van WagenPlan, om een op maat gemaakt en toekomstbestendig mobiliteitsplan te ontwikkelen dat past bij jouw bedrijf. 

Conclusie: elektrisch leasen nog steeds relevant

Elektrisch rijden kan, ondanks de gestegen kosten, nog steeds een waardevolle rol spelen in binnen een toekomstbestendig mobiliteitsplan waarin ook andere vervoersvormen een plek kunnen hebben. Hoe het ideale mobiliteitsplan eruitziet, verschilt van bedrijf tot bedrijf en is van veel factoren afhankelijk. Professioneel advies kan je helpen bij het maken van een keuzes. 

Maak een vrijblijvende afspraak voor een adviesgesprek

WagenPlan denkt graag met je mee over welke mobiliteitsoplossingen het beste passen bij jou situatie en bedrijf. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek kunnen we alle opties doorrekenen waardoor jij een weloverwogen keuze kunt maken. Geïnteresseerd? Maak dan nu een afspraak met onze mobiliteit adviseur Gert Jan van Hassel.

Maak een afspraak